12 Haziran 2013 Çarşamba

Arıtılmış Su Sağlıklımıdır ?





Arıtılmış su denilince insanların aklına belki de yapay bir proses olduğundan dolayı antipatik olumsuz bir durum geliyor. Halbuki doğadan elde ettiğimiz doğal kaynak suları da birer mükemmel arıtılmış ve mineralce zenginleştirilmiş sulardır. Yüzeysel olarak kirlenen sular toprak katmanları arasında uzun yıllar boyunca süzülerek hareket eder ve kirliliklerinden arınır. Bu esnada yolunda rastladığı çeşitli mineralleri de çözerek bünyesine katar ve nihayetinde tekrar yeryüzüne çıkar. Yüzeysel suların buharlaşması sonucunda oluşan yağmur suları da bir nevi arıtılmış sulardır. Ancak son zamanlarda sanayinin oldukça gelişmesi doğanın arıtma kapasitesi boyutunu aşmakta ve yer altı suları ve yağmur suları dahil doğal kaynak sularında bir takım kirlilikler görebilmekteyiz.

Bu suları tüketmek sağlığımız açısından elbetteki olumsuz bir durum ortaya çıkarabilmektedir. Arıtılmış su sağlıklı mıdır konusunda ise öncelikle elde ettiğimiz suya bakmak gerekir. Bize en yakın ulaşabildiğimiz su herhangi bir kirlilik içermiyorsa uluslararası içme suyu standartları dahili içerisindeyse bu suyu arıtmanın bir mantığı yoktur. Bu su bizim için en değerli en güzel sudur. Ancak bu su bir kirlilik içeriyorsa bu kirliliğe uygun arıtma tekniği ile suyu yabancı maddelerden arındırmak gerekir. İçme suyu elde edeceğim diye ileri arıtma tekniği kullanıp ultra saf su elde etmenin de bir manası olmadığ gibi sağlığımız açısından sakıncalıdır. Vücudumuz su içerisinde iyonik formda bulunan mineralleri direk hücrelerine alabilmektedir. Suyun ihtiyaç duyduğumuz mineralleri barındırması önemlidir ve buna dikkat etmek gerekir. Son zamanlarda oldukça popüler olan reverse osmosis cihazları da suyu saflaştırıcı özelliğe sahiptir. Bu bakımdan bu tip cihazlar kullanılıyorsa muhakkak suyu mineral bakımından zenginleştirici alkali filtrelerin kullanılması gerekir.

Alkali filtreler vücudumuzun en çok ihtiyaç duyduğu mineralleri suya takviye ederek doğal kaynak sularına benzer özelliklerde su elde edilmesini sağlar. Bunların yanında kullanılan arıtma cihazının kalitesi de önemli bir kriterdir. Arıtma cihazı sertifikalı olmalı insan sağlığına zarar verecek herhangi bir madde içermemelidir. Kullanılan filtrelerin de kaliteli olması önemlidir, aynı isimle satılan bir çok filtre ne yazıkki işlevini yerine getirememektedir. Çoğunlukla tüketici bu durumun farkına dahi varamamaktadır. Burada önemli olan ucuza mal etmek değil istenilen kalitedeki suyu uygun fiyata mal edebilmektir.Tüketiciler çoğunlukla cihazların ve filtrelerin benzerliğinden aldanarak ucuza mal ettikleri yanılgısına kapılmaktadır. Su hayatımızı devam ettirebilmemiz için her gün tüketmek zorunda olduğumuz önemli bir yaşamsal kaynaktır.

İster arıtılmış su olsun ister doğal kaynak suyu ihtiyaç duyduğumuz kalitedeki suyu uygun fiyata mal edebilmek elbette önemlidir ancak daha da önemlisi tükettiğimiz suyun kalitesidir. Arıtılmış su eğer doğru arıtma cihazı seçildiyse filtre değişim sürelerine dikkat ediliyorsa cihazın bakımı periyodik olarak yapılıyorsa, üretilen suyun kalitesi periyodik olarak ölçülüyorsa ve yakınlarımızda temiz içilebilecek kalitede doğal kaynak suyu bulunmuyorsa elbetteki sağlıklıdır ekonomik bakımdan da tavsiye edilir. Arıtılmış su ile özellikle su aktive edici cihazlarla musluğunuzu açtığınız anda taze, canlı hayat dolu bi su elde edebilmeniz mümkündür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder