10 Nisan 2013 Çarşamba

Evlerde Suların Arıtılması - 0506 852 15 15



Evlerde, iş yerlerin de kullanılan musluk suları bilhassa üç bakımdan istenmeyen özellikler taşıyabilir :

  1. Tortulu olabilir. Su bâzen gözle dahi görebileceğimiz kadar tortulu olur. Bazen de su kabının dibinde zamanla tortu birikmesiyle tortuluğu fark edilir.

  2. Organik kirlilikler ve bakteri bulunabilir. Suların biyolojik bakımdan temizlenmesi için genellikle sular klorlanır. Bu bakımdan içtiğimiz sular ayrıca genellikle klorludur. Klor, hem tadını bozar hem de başka sakıncalar taşır.

  3. Su, geldiği kaynağa veya akarsu ise aktığı yatakların durumuna bağlı olarak sert (halk dilinde kireçli) olabilir.


Yiyecek ve içeceklerde kullanılan musluk suyunun arıtılması için bugün piyasalarda pek çok su arıtma cihazı mevcuttur. Bunlar; ev, büro vb. yerlerde rahatlıkla kullanılabilecek şekilde imâl edilmiştir. Ancak iyi bir su arıtımı için, hortumun tutulması, bakteri ve gazların giderilmesi ve ayrıca sertliğin düşürülmesi gerekir.

Tortunun giderilmesi için genellikle fitreler kullanılır. Bakteri ve gazların bertaraf edilmesi için  özel imâl edilmiş aktif karbon ve sertliğin düşürülmesi için de reçineler kullanılmaktadır. Reçinelerin hıfzıssıhhaya uygun olması gerekir. Reçineler Ca2+, Mg2+ ve Fe2+ iyonlarını tutarken yapılarında bulunan Na+ iyonlarının miktarı insanın günlük olarak aldığı Na+iyonu miktarının çok altındadır. Bu sebepten kalp veya damar rahatsızlığı olanlara bir zarar vermez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder